Kulturaftnar – Föredrag

Domstensträffar

Bokaftonden 
Som vanligt kommer Höganäs Bokhandel att presentera nya läsvärda, spännande, intressanta och roliga böcker. Perfekta julklappar att ge bort eller att ge till sig själv för sin egen läsglädje. Några av böckerna kommer också att lottas ut bland publiken.

Här kommer Elisabet Lindbergs och Robert Masons presentation från träffen i Havsbris den
3 april angående strandarbetena och fångdammen vid Kulla. En repetition för alla som var med och en information till er som inte hade tillfälle att komma, även om Elisabets och Roberts kommentarer hade behövts för att tillgodogöra sig allt.
Tips: på sidan 54 finns en uppräkning av de örter, som bara ett år efter att vresrosorna tagits bort, började spira på de nu öppna strandängarna i Hittarp.
Om Domsten, våra stränder och vresrosor

Fakta om solceller.
Byföreningen inledde den 14 mars årets aktiviteter i Havsbris med Carola Jarnungs solcellsinformation. Lockade ett fullt hus med många intresserade och initierade åhörare, som också ställde en hel del frågor. För er som inte hann med att anteckna, men även för er som inte hade tillfälle att delta, kommer här Carolas presentation.

Glöm inte att Du som invånare i Helsingborgs kommun kan få kostnadsfri och oberoende rådgivning kring allt som rör energi- och klimatfrågor. Gäller för såväl privatpersoner som företagare och föreningar. Som privatperson kan det till exempel handla om uppvärmning och ventilation. Företag och föreningar kan få en översyn av sin verksamhet med förslag på energieffektiviserande och klimatförbättrande åtgärder.
Ring 042 – 10 50 00 eller skicka ett mail till kontaktcenter@helsingborg.se.

Gå också in på Solkartan och se vilka ytor som lämpar sig bäst för solceller på Ditt hus!

_________________GENOMFÖRDA PROGRAM 2018________________

Bokafton med Höganäs Bokhandel och Christoffer Palmer

Bokaftonden 29 november kl 19.00.
Som vanligt kommer Höganäs Bokhandel att presentera nya läsvärda, spännande, intressanta och roliga böcker. Perfekta julklappar att ge bort eller att ge till sig själv för sin egen läsglädje. Några av böckerna kommer också att lottas ut bland publiken.

 

 

 

Onsdagen den 17 oktober klockan 19.00 kommer Mats Hugo-Persson till Havsbris och håller ett intressant och bildrikt föredrag med titeln ”En resa längs Anderna”.
Mats, boende i Domsten, gjorde under två månader i början av 2016, en resa i egen regi med bil och buss längs Anderna i Chile och Argentina. Från Patagonien till Atacamaöknen. Han kommer att berätta om sina upplevelser och visa ett urval av de många bilder han förmedlade hem via sin blogg.

 

1,6 & 2,6 miljonerklubben bjuder in till Hälsodagen i Domsten den 23 september mellan kl 11-14.
1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998 och som arbetar för kvinnors hälsa. Klubben informerar och inspirerar till bättre hälsa och värnar om kvinnans situation i samhället i stort, bland annat på arbetsmarknaden och som kulturbärare.
Namnet har sitt ursprung i att det 1998 fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Tio år senare,  år 2008, bildades gruppen 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna, från 25 år och uppåt. 1,6 och 2,6 miljonerklubben arbetar för samma mål – vill förbättra kvinnors hälsa och välmående. Alla över 18 år är välkomna som medlemmar i föreningen (även män).
Hälsodagen är 1,6 & 2,6 miljonerklubbens årliga kampanj på några utvalda platser runtom i landet. Klubben uppmuntrar alla till en bättre livsstil med fokus på hälsa, välbefinnande och vikten av att komma ut i naturen. I samarbete med Domstens Byförening har man nu valt att arrangera en av årets sex hälsodagar i Domsten (Helsingborg). Övriga platser är Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlskrona och Kalmar.

 

Välkomna till Byföreningens kulturafton med föredrag och vinprovning i Havsbris tisdagen den 6 mars kl 19.00!
Annette Ivarsson från Arilds vingård gästar oss och berättar om gårdens vinproduktion och historia. Vi får också provsmaka två av deras vita viner.
Byföreningen serverar en liten delikatesstallrik och surdegsbröd.

Betalning, 50 kronor/person, med Swish till Elisabeth Malm Butke 0703-61 26 60, alternativt kontant vid ankomst.

 

______________________PROGRAM 2017_______________________

Bokafton måndagen den 11 december.
Höganäs Bokhandel presenterar några av årets nyutkomna böcker både för unga och gamla. Tillsammans med Christoffer Palmer kommer denna gång Ellen Skarp, välkänd från tidigare bokaftnar i Havsbris, då Jutta Sarodnik tyvärr fått förhinder. Nytt för i år är att det blir möjligt att köpa några av böckerna som presenteras (kortbetalning) och att böcker också kommer att lottas ut bland deltagarna.
Byföreningen bjuder på tilltugg samt vin till självkostnadspris. Swish till Elisabeth Malm-Butke 0703612660 eller kontant på plats.
Här hittar du boktipsen hösten 2017.

 

Torsdagen den 21 september klockan 19.00 kommer
Eva Robild 
till Havsbris. Eva som är trädgårdsjournalist, författare och även redaktör för ”Trädgårdstider” i SVT, kommer att berätta om ekologisk odling, vilda örter och naturens betydelse för hälsan – både till kropp och själ.
Närodlade tomater i en god paj med sallad och ett ekologiskt vin avnjuts i samband med föredraget till ett pris av 80 kronor.

 

 

Årets entreprenör i Höganäs 2017, Claes Persson, kommer till Byföreningen och Havsbris torsdagen 6 april 19.00!
Han berättar om sitt företag Per i Viken, om den hantverksmässiga charktillverkningen och guidar oss i korvarnas förlovade land. Under kvällen kommer vi även att få tillfälle att provsmaka delikatesserna och föreningen bjuder på folköl.

Bertil Thörn och Hans-Olof Ohlsson från Svenska Indianklubben berättar om Nordamerikas indiankulturer torsdag 2 mars
kl 18.30.
 I pausen serveras mustig indiangryta med surdegsbröd och öl.


IT Café 2017 Vårens program
Tack för det positiva gensvaret på höstens IT Café i Havsbris. Det gör att Byföreningen även vågar göra ett vårprogram. Vi börjar i mitten av februari onsdagar varannan vecka kl 19.00-20.30 (undantag 22 Mars – promenad kl 10.30)

Vi har också ändrat lite i upplägget, då vi kommer att titta lite närmare på ett antal värdefulla appar som till exempel Google Maps. Vi fördjupar oss också i Google som leverantör av olika program.
Gamla som nya deltagare är varmt välkomna. Du behöver alltså inte ha deltagit i höstens program för att delta i vårens Café.
Vi kommer också att fortsätta med individuella kostnadsfria träffar för er som undrar över specifika saker och vill ha mer information.

Nedan följer ett preliminärt program som kanske kommer att anpassas efter deltagarnas behov.
22 februari             Googles produkter i din telefon och din dator 

8 mars                       
Vad är Moln (Cloud)? Varför Moln?
22  mars kl 10.30  Promenad med IT
 
5 april                        Google Maps/Google Earth – GPS i telefonen!
19 april                     
Sociala medier
2 maj  (tisdag!)      Handla på nätet/
Våra favoritappar 
17 maj                        Tappas och vin: Summering av vårens program   


Frågor: Kontakta Ludmila Ohlsson tel 0730435789