Eleonora Jepsons dagböcker

Dags att anmäla sig till Birgitta Wittings föredrag torsdagen den 18 april kl 19.00 i Havsbris om Eleonora Jepsons dagböcker.
Birgitta har skrivit en bok om dem och ger här en kort introduktion till sitt föredrag:
Den 13 oktober 1857 avseglade barkskeppet Isola Bella från Helsingborgs redd. Den svenska flaggan vajade mot en klarblå himmel och fyra ”duktiga” kanonskott avlossades när skeppet lämnade staden för en resa mot slutdestinationen Ostindien. Ombord fanns Eleonora Jepson, hustru till kapten Frans Joseph Jepson sedan 7 månader. Det är hon som skrivit de två resedagböcker, som ligger till grund för Helsingborgs museums senaste årsbok. Dagböckerna öppnar en dörr till en personlig berättelse om två resor över världshaven vid en tid då den enda kraftkällan till havs var vinden. Det finns många vittnesmål om resor till havs skrivna av män, men det kvinnliga perspektivet är desto ovanligare.
Birgitta Witting är antikvarie på Helsingborgs museum och alltså författare till ”Eleonora Jepson dagböcker, en kaptenshustrus resor till Ostindien 1857-1861”.
Arrangemanget ingår i Byföreningens Domstensträffar och föreningen serverar svensk tapas och ett glas vin för 80 kronor. Alkoholfritt alternativ finns.
Anmälan senast den 15 april genom att swisha 80:-/person till 123 305 2123 eller betala till bankgiro 5670-7839. Ange eventuella allergier samt vid betalning till bankgiro även namn.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
%d bloggare gillar detta: