Det var en rökgranat

Någon officiell rapport om vad det var för ett föremål som polisens bombtekniker oskadliggjorde i Domstens hamn i måndags har inte inkommit, men genom Ole Jais-Nielsens FB-kontakter och genom sökning på Google har vi kommit fram till att det var en rökgranat, ibland kallad fosforgranat. Då de ofta används av U-båtar för att markera sin position kallas de också ”ubåtsljus”.
Granaten, som innehåller ett brännbart ämne, i detta fall fosfor, skjuts ut från en signaltub ombord och så fort den når vattenytan och kommer i kontakt med syre börjar fosforn brinna och avge en tjock rök. Syftet är framförallt att kunna kommunicera med de ytgående fartygen under övningar.
Normalt ska granaten sjunka till botten när den brunnit ut, men ibland slocknar den tidigare och kan på så sätt flyta iland och utgöra en fara. Fynd har gjorts på platser utmed västkusten, vid den danska kusten och nu också i Domsten. Då dessa granater enligt uppgift ska vara av amerikanskt ursprung är en teori att de använts i samband med NATO-övningar som hållits i områdena.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
%d bloggare gillar detta: