Tomas Nordbäck död

Tomas Nordbäck avled den 7 november.
Han fick ett långt och framgångsrikt konstnärsliv. Debuterade redan som 19-åring 1957 på Vikingsbergs vårsalong och ställde samma år ut på Skånes Konstförening liksom på Stockholmsutställningen för unga tecknare. Istället för att börja på Konstfack i Stockholm, lockade den kände konstnären Gustav Rudberg honom till Ibiza, där det fanns en konstnärskoloni och dit han återvände många gånger. Tomas Nordbäck besökte många länder för att söka inspiration och mötte bland andra Bengt Lindström i Paris, som han tog stort intryck av.
Tomas Nordbäcks bostad och ateljé har hela tiden funnits i Domsten och varit utgångspunkten för hans skapande. Under en tioårsperiod mellan 1967-77 ingick han i konstnärsgruppen Differenterna tillsammans med bland andra Bengt Orup och Lennart Rosensohn, även de boende i Domsten.
Tomas Nordbäck har utfört ett stort antal offentliga verk och bland hans arbeten i Helsingborg kan nämnas ”Önskebrunnen” vid Ålgränden, ”Sail around the world” vid Vänortsplatsen samt glasmålningar bland annat i Allerums kyrka och i Helsingborgs Rådhus. På senare år har han samarbetat med Bengt Lindskog i ett projekt för att åskådliggöra Helsingborgs historia i stadsmiljön och då gjort ett flertal historiska modeller av t.ex. Saluhallen, Gamla Teatern, Sankt Nicolai kloster och den omfattande modellen på Stortorget över det medeltida Helsingborg. Tomas Nordbäck finns representerad på ett flertal museer, bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, Malmö museer och Helsingborgs museum.
Läs gärna mer på konstnärens hemsida och i bytidningen ”Vi på Domsten och Gråläge” från 2011.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
%d bloggare gillar detta: