Kollo på 1920- och 1930-talet

Av Sonia Malm
25 Jun, 2007 – 16:23:40

Om sommarlovet på kolonin sjunger Cornelis Wresvijk i en av sina visor. Jag vet att det gick betydligt lugnare till på lilla Domsten.

Barnen kom mest ifrån småbyarna inåt landet men även från Helsingborg. Det fanns en koloni i Missionshuset, Bygatan 56, som drevs av kyrkan och en på Bygatan 66 som drevs privat. Edvin Johansson som ägde huset på Bygatan 66 hyrde ut det och flyttade under sommartiden ut i brygghuset som bildade gräns mot nuvarande Lärk­stigen. Bostaden hyrdes ut i två och en halv månad så det var två perioder med barn som fick njuta av sommaren på Domsten. Efter­som jag själv bodde mitt emot Edvin Johansson så känner jag mest till den kolonin.

En föreståndare fanns som höll ordning på det hela och även en kokerska som skulle laga god och näringsrik mat. Två kvinnor höll ett vakande öga över de 15-18 barnen som säkert tyckte det var en stor upplevelse med en bondgård till granne som hade många djur. Min far som fiskade sålde ofta fisk dit och mor sålde ägg och grönsaker. Det fanns inte så många hushåll på Domsten på den tiden och således inte så många lekkamrater heller. I norra delen var det bara Herbert Rundberg, Lennart Borg och jag i samma ålder.

Givetvis tyckte vi det var spännande med nya lekkamrater och vi lekte mycket med de andra barnen. Två gånger om dagen fick barnen bada, en timme åt gången och middagsvila var ett måste i en och en halv timme varje dag. Uppfinningsrikedomen på olika lekar var stor för på den tiden hade man inte en massa dyra leksaker att sysselsätta sig med. Norra bryggan var inte så stor då men den var en lika bra ”krabbebrygga” som den är i dag.

© Copyright 2007 domsten.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: