En Domstensbo

Av Lasse Törngren
25 Jun, 2007 – 16:24:55

Redaktionen för Vi på Domsten träffade Jörn Andersen, som varit bosatt i Domsten i många år.

– Första gången kom jag till Sverige 1950, då jag började jobba på gården i Farhult med brorsan, berättar Jörn. Där jobbade jag till 1954, då det var dags att göra lumpen hemma i Danmark. Den var två år på den tiden.

– Sen kom jag tillbaka 1957 och började jobba på Kulla Gunnarstorp. Även min bror, syster och svåger jobbade där då. Det var alla möj­liga typer av jobb, på fälten på sommaren, i skogen på vintern. På den tiden hade man fortfarande fyra arbetshästar, men också traktorer, slåttermaskin och skördetröska. Men det var mycket manuellt arbete, till exempel med att bärga höet och ta in. Totalt var det 20 anställda på godset.

Då fanns också ett sågverk på Kulla, så ibland var det arbete där också. Huvudsakligen med att sortera och bära virke. Det kom beställningar på måttsågat virke från gårdarna runtomkring. Man behövde det bland annat för att renovera.

– En sågmästare skötte sågen, vi andra fick vara hantlangare. Såg­verket försvann någon gång i slutet av sextiotalet, minns Jörn.

Sture Bengtsson hade drivit gården Gnetaröd, Domsten, men hade lagt ner verksamheten. Han hade av godsherren blivit ombedd att flytta, men vägrade. Slutligen blev han vräkt med hjälp av landsfiskalen. 1963 kunde sedan Jörn ta över tjänste­bostaden på gården och har varit Domstens­bo sedan dess.

Jörn blev kvar på Kulla ända fram till pensionen år 2000, då var man bara 3-4 anställda. Hans son Bengt jobbar idag på godset och ansvarar bland annat för den stora skördetröskan.

Det bästa med Domsten är närheten till havet, tycker Jörn, som har en fiskebod vid hamnen.

Är det då något som kan bli bättre i Domsten? Det är bra som det är, menar Jörn, som verkligen verkar trivas i Domsten.
© Copyright 2007 domsten.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

%d bloggare gillar detta: